sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Obezitatea

Obezitatea
Este o tulburare de nutriţie caracterizată printr-o sporire anormală a greutăţii corporale. Se consideră obe­zitate depăşirea cu 15 la sută sau mai mult a greutăţii ideale, repre­zentată prin exprimarea în kilograme a numărului de centimetri ce depăşesc 1 metru în înălţime (la persoane nu prea înalte). Obezitatea este cauzată fie de un exces de alimente care se depun sub formă de grăsime, fie de unele boli, în special ale glandelor endocrine (hipofiza, tiroida, suprarenale, sexuale). Indiferent de origine, obezitatea constituie o stare anormală a corpului care dăunează inimii, arterelor, ficatului, provoacă diabet, gută, tulburări statice (picior plat, varice). Media de viaţă a obezilor este cu 10 ani mai mică decât a oamenilor normali. Tratamentul se bazează în primul rând pe un regim alimentar din care se exclud până la eliminare făinoasele, dulciurile şi sarea şi se scad grăsimile.

Modalităţi de accelerare a metabolismului 
Metabolismul este procesul prin care mâncarea se converteşte în energie (mişcare şi căldura). Procesul are loc în masa musculară şi organe, iar rezultatul este ceea ce numim "a arde calorii“.
1. Mâncaţi întotdeauna micul dejun. Dacă săriţi peste masa de dimineaţă, corpul primeşte mesajul că va fi supus înfometării. Ca orice mecanism care se protejează, rata metabolică va scădea.
2. Mâncaţi ziua, cât mai devreme. Cina ar trebui luată cât mai devreme posibil, de preferat cu două ore înainte de culcare.
3. Niciodată nu consumaţi mai puţin de 1000 de calorii pe zi, deoarece, altfel, metabolismul se va lenevi.
4. Luaţi două gustări uşoare, compuse din carbohidraţi (fructe proaspete sau uscate, legume sau cereale integrale). Acestea vă vor ajuta să amăgiţi senzaţia de foame.
5. Mâncaţi mai mulţi carbohidraţi (alimente din plante) şi mai puţine grăsimi animale. Carbohidraţii impulsionează metabolismul şi au mai puţine calorii.
6. Practicaţi zilnic cel puţin un tip de exerciţii aerobice (mersul pe jos, jogging, înot, mers pe bicicletă, dans aerobic), de preferat dimineaţa.
7. Faceţi o plimbare de 15 minute în fiecare seară, indiferent dacă plouă sau e foarte cald afară.
8. Evitaţi orice tip de alcool. Acesta scade metabolismul şi stimulează apetitul.
9. Beţi cel puţin 2 litri de apă zilnic. Metabolismul are nevoie de multă apă pentru a funcţiona corect.
10. Evitaţi pilulele, prafurile şi medicamentele de slăbit. Nu există soluţii rapide care să nu lase urmări, ci doar tenacitate şi răbdare pentru a ajunge la reuşita unui tratament de lungă durată.

Tehnici orientale de alimentaţie
Bucătăria japoneză este una dintre cele mai sănătoase din lume, bazându-se pe principii nutritive tradiţionale.
Iată câteva principii care pot fi aplicate în alimentaţia persoanelor care suferă de obezitate, recomandate de specialiştii în nutriţie din Japonia:
Conţinut mare de orez - orezul poate reprezenta felul principal de mâncare.
Conţinut mic de grăsimi - se elimină, în special, grăsimile saturate.
Consumaţi de două ori mai mult peşte decât carne (dieta vestică, prin contrast, conţine de 47 de ori mai multă carne decât peşte).
Legumele joacă un rol foarte important - cele mai populare sunt bambusul, vinetele, ciuperci diferite, cartofi dulci şi varză.
Folosiţi mulţi aditivi naturali: ierburi, condimente precum ghimbirul, lămâia, seminţele de susan, muştarul etc.
Includeţi în felurile de mâncare soia sau sos de soia.
Ca băutură răcoritoare folosiţi ceaiul verde, foarte bogat în antioxidanţi.
Tehnica Qigong
Sunt recomandate exerciţiile Qigong de stimulare respiratorie care au efect de reglare a senzaţiei de foame prin acţiune asupra hipotalamusului. Pe de altă parte, exerciţiile de Qigong induc o stare de relaxare care alungă stările emoţionale negative.

Remedii simple:
Alimente cu efect de ardere sau eliminare a grăsimilor din organism:
- Mâncaţi câte un castravete proaspăt de 2 ori pe zi; acesta elimină toxinele din sânge.
- Spălaţi şi tăiaţi mărunt 125 g frunze de lotus, puneţi-le într-un vas cu 375 ml apă. Fierbeţi pe foc mic, timp de 15-20 minute. Se bea decoctul o dată pe zi. Puteţi înlocui frunzele de lotus cu 15 g mătase de porumb uscată.
- Coaceţi într-o tigaie adâncă 400 g boabe de soia, pe foc mediu, timp de 5 minute (pâna devin mai închise la culoare). Lăsaţi-le să se răcească, puneţi boabele într-o sticlă de 1 litru şi, apoi, completaţi cu 500 ml oţet; se lasă la frigider timp de 5 zile, după care se consuma câte o linguriţă de boabe dimi­neaţa şi seara.

Fitoterapie
Infuzie din frunze de păpădie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale. Frunzele tinere se pot consuma sub formă de salată, primăvara. Osul iepurelui este considerat un diuretic complet inofensiv pentru întregul organism. În plus, conţine o serie de sub­stanţe de natură glucozidică şi săruri minerale, având astfel proprietatea de a stimula secreţiile glandelor, având acţiune diuretică şi depurativă. Ceaiul se prepară din 4 linguri de rădăcină mărunţită la un litru de apă şi se fierbe timp de 30 de minute. Lichidul se strecoară, se îndulceşte şi se bea pe parcursul unei zile.

Diete
Dieta cu crudităţi
Dieta presupune să nu consumăm decât alimente nepreparate termic, pentru o perioadă de minimum 30 de zile. Puteţi mânca din belşug legume crude sub forma de salate, sucuri, fructe crude, fulgi de cereale (gâu, orz, ovăz), miere şi polen de albine. Un loc special îl vor ocupa în cadrul acestei diete oleaginoasele: seminţe de floarea-soarelui, dovleac şi susan neprăjite, miezul de nucă, arahidele şi alunele neprăjite. Acestea le puteţi consuma în voie şi, astfel, veţi scăpa de senzaţia chinuitoare de foame. În plus, ele sunt foarte bogate în vitaminele E şi F, cele care favorizează normalizarea proceselor trofice la nivelul pielii.
Dieta 50%
Specialiştii o consideră nu numai un mijloc de slăbire eficient, ci şi un tratament pentru afecţiuni dermatologice din cele mai diverse - de la acneea vulgară la psoriazis şi dermatite atipice. Ea reprezintă, de fapt, un mijloc natural de purificare a organismului de toxinele care se găsesc în produsele din carne. Condiţia esenţială pentru succesul ei deplin este ca 50 la sută din hrană să fie constituită din legume şi fructe. Produsele lactate - iaurturi, brânză degresată, lapte şi ouăle sunt permise în cantităţi moderate.
Fiecare masă va începe cu sucuri din legume cum ar fi ţelină, pătrunjel, ridichi, combinate cu suc de mere sau morcov. Apoi, vor fi nelipsite de la fiecare masă salatele de crudităţi cu legume bogate în fibre: morcov, varză, pătrunjel, salată verde, spanac, sfeclă rosie. Puteţi consuma pâine graham. Este de preferat ca uleiul rafinat să fie înlocuit cu cel presat la rece.
Dieta de 5 zile
Este un regim alimentar care îmbină armonios principiile nutritive şi, datorită ei, veţi reuşi să scăpaţi de 4 kilograme în termenul record de 5 zile. Atenţie, însă, dacă sunteţi angrenat în activităţi solicitante, ar fi bine să amânaţi începerea acestei diete pentru perioada de concediu sau pentru o perioadă mai puţin stresantă.
Ar fi indicat ca în timpul în care veţi urma aceasta dietă să nu vă angajaţi în efectuarea de eforturi prea solicitante, deoarece, ţinând cont că organismul se va afla într-o perioadă catabolică, riscaţi să-l surmenaţi şi, în plus, veţi obosi mult mai repede. Dieta constă în următoarele:
- Luni: mere;
- Marţi: carne slabă (de preferinţă pui, vită sau peşte), fiartă sau friptă (în nici un caz prăjită);
- Miercuri: lapte degresat;
- Joi: cartofi fierti;
-Vineri: fasole verde. În fiecare zi se bea multă apă, de preferat plată.
Cura de şapte zile
Această dietă de 7 zile constă în 6 mese pe zi, din 3 în 3 ore, între orele 7-22. Mesele înseamnă câte un singur aliment, iar ordinea lor se păstreaza pe toată durata curei:
- cafea amară
- un ou fiert tare
- 100 g carne fiartă de vită, pui sau curcan
- un măr
- 100 g brânza de vaci
- un ceai neîndulcit sau un suc de roşii

Alte cure de slăbire:
Cura cu oţet de mere
Se pun câte două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu apă. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi, în timpul meselor
Cura de roşii
Se bea câte o cană cu suc de roşii, în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol.
Cura cu ţelină
Se bea câte un pahar mic de suc de ţelină dimineaţa, pe stomacul gol.
Cura cu struguri
Se consumă câte două kilograme de struguri pe zi, două zile pe săptămână, fără a mai mânca nimic altceva.

5.2. Denutriţia/Slăbirea
Se caracterizează prin scăderea greutăţii corporale cu mai mult de 15 la sută faţă de greutatea normală. Slăbirea este considerată uşoară dacă nu depăşeşte 20 la sută din greutatea normală, mijlocie când ajunge la 20-30 la sută şi severă când slăbirea a depăşit 30 la sută. Slăbirea poate fi urmare a unui deficit alimentar îndelungat prin subnutriţie sau se poate instala în urma sau datorită unei boli grave (tuberculoză, diabet, cancer). Există şi persoane slabe prin constituţie care, deşi se hrănesc normal, au un organism incapabil să sintetizeze grăsimile. Tratamentul urmăreşte stimularea poftei de mâncare şi întârzierea senzaţiei de săturare.

Cura de supraalimentaţie
3500 de calorii pe zi: 120 g carne, ficat, lapte, brânză, ouă; glucide sub formă de zaharuri, dulciuri, făinoase, pâine, fructe dulci (o jumătate de kilogram pe zi); lipide, sub formă de unt, smântână, frişcă, untdelemn.
Lapte cu drojdie de bere
Drojdia de bere conţine 46 la sută proteine, 17 vitamine, 16 amine şi 14 săruri minerale esenţiale. Este un excelent stimulativ al poftei de mâncare. Se fărâmiţează o linguriţă de drojdie proaspătă, se amestecă cu o lingură de miere si deasupra se toarnă o cană cu lapte călduţ. Se consumă imediat.
Drojdia poate fi adăugată în sucuri de fructe şi legume.

Apiterapie
Mierea de albine - folosită în loc de zahăr, în ceaiuri, sau consumată ca atare.
Polenul - câte 20 de g pe zi, dizolvat în ceai sau lapte călduţ, înaintea micului dejun.
Pastă din muguri de nuc cu miere - 100 g de muguri de nuc se spală şi se pun la fiert cu 200 ml de apă într-un vas acoperit, la foc mic, până apa scade la jumătate. Se zdrobesc bine, se lasă să se răcorească şi se adaugă 150 g de miere. Compoziţia se amestecă până la omogenizare, se pune într-un vas de sticlă colorată şi se ţine la rece.
Se administrează câte 3 linguri pe zi, înaintea meselor principale. Pentru copii doza se înjumătăţeşte. Preparatul stimulează pofta de mâncare, accelerează metabolismul, ajută la îngrăşare şi creşte rezistenţa organismului la infecţii.

5.3. Carenţele de vitamine
Stare de boală provocată de lipsa uneia sau mai multor vitamine din alimentaţie. Noţiunea este legată de un deficit de aport sau de un defect de absorbţie (în cazul bolilor grave - cancer, paraziţi intestinali, diaree). De asemenea, poate apărea datorită creşterii nevoilor organismului, în perioada de sarcină sau de alăptare la femei.
Vitamina A provine din plante şi fructe (spanac, urzici, mor­covi, roşii, dovleac, caise, cireşe). Alimentele din regnul vegetal sunt cu atât mai bogate în vitamina A cu cât sunt mai viu colorate. În regnul animal, vitamina A se întâlneşte în unt, smântână, frişcă, lapte, gălbenuş de ou, ficat de peşte. Funcţia cea mai importantă a vitaminei A o constituie protecţia pielii şi a mucoaselor, asigură buna funcţionare a sistemelor osos şi nervos. Carenţa de vitamina A se manifestă prin tulburări de vedere, infecţii ale mucoaselor, infecţii digestive.
Vitamina D se găseşte mai ales în produsele de origine animală - lapte, unt, gălbenuş de ou, icre, untură de peşte. Rolul vitaminei D este de a fixa calciul şi fosforul în oase şi dinţi. Lipsa ei duce la rahitism şi osteoporoze.
Vitamina E se găseşte în embrionul cerealelor necojite, în zarzavaturile proaspete, grăsimi şi uleiuri generale, în ouă, lapte şi carne. Lipsa vitaminei E duce la sterilitate, avorturi spontane, slăbirea musculaturii şi hemoragii.
Vitamina K se găseşte în alimentele de origine vegetală (spanac, varză, conopidă, ovăz, porumb, roşii, morcov, sfeclă) şi animală (ficat, splină, muşchi). Deficitul de vitamina K duce la hemoragii grave. În ciroze, hepatite şi ictere se observă un deficit major de vitamina K. Vitamina B1 se găseşte în tărâţele de cereale, drojdie de bere şi carne. Lipsa ei duce la tulburări grave ale metabolismului, ale sistemului nervos şi aparatului digestiv.
Vitamina B2 (riboflavina) se găseşte în ficat, drojdie de bere, ouă, carne şi pâine neagră. Carenţe de riboflavină se întâlneşte în anumite boli gastrointestinale şi în afecţiuni ale ficatului sau pancreasului.
Vitamina B6 se găseşte în lapte, ulei, cereale, sfeclă, varză, spanac, struguri, mere. Este necesară pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi a măduvei spinării.
Vitamina B12 se obţine prin extracţie din ficat de bou şi are un rol esenţial în producerea globulelor roşii la nivelul măduvei. Carenţa de vitamina B12 poate conduce la anemii complicate şi boli psihice.
Vitamina C este prezentă în legume (ardei, cartofi, pătrunjel) şi fructe (lămâi, portocale, măceş). Vitamina C previne şi vindecă scorbutul, măreşte rezistenţa vaselor sanguine şi creşte capacitatea de apărare a organismului împotriva infecţiilor.
Vitamina P se găseşte în struguri, lămâi, măceş, varză şi spanac.
Vitamina PP se găseşte în majoritatea legumelor şi fructelor.

Fitoterapie
Fructele de măceşe au un conţinut bogat în vitamina C şi cantităţi suficiente din vitaminele A şi P. De asemenea, mai conţin zaharuri, acid citric şi malic şi pectine. Are o capacitate foarte bună de a întări organismele slăbite în perioada convalescenţei sau primăvara, când corpul are nevoie de un aport crescut de vitamine.
Se prepară un ceai din două linguri de fructe zdrobite, care se fierb 10 minute în jumătate de litru de apă. După ce se răcoreşte, ceaiul se strecoară şi se îndulceşte după gust. Se bea călduţ sau rece, în cursul unei zile.
Decoct de măceşe
Peste 100 g de măceşe proaspete, spălate şi zdrobite se toarnă un litru de apă rece. Se lasă la macerat 12 ore, se strecoară, se adaugă 100 g de zahăr şi se completează cu apă până la un litru. Se păstrează la rece. Este indicat ca pentru preparatele din măceşe să se folosească numai vase smălţuite, deoarece metalele descompun vitamina C.
Sirop de măceşe
Peste 250 g de măceşe uscate se pune un litru de apă clocotită şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa. După ce se filtrează se fierbe cu jumătate de kilogram de zahăr până ajunge la consistenţa unui sirop gros. Se ia câte o lingură înainte de mesele principale sau se combină cu apă, sifon sau apă minerală, ca orice băutură răcoritoare.
Ceai tonic aperitiv
Formula: rădăcină de ghinţură, rizomi de obligeană, schinel, ţintaură, pelin, măceşe, coriandru. Se utilizează în anemii, convalescenţă, lipsa poftei de mâncare. Substantele amare excită glandele stomacului, mărind secreţia gastrică şi, astfel, stimulând pofta de mâncare. Fructele de măceş şi coriandru şi obligeana îi dau o aromă plăcută şi oferă un supliment de vitamine naturale. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înaintea mesei, puţin îndulcit cu miere.

Apiterapie
Unt cu miere
Se amestecă 100 g de unt proaspăt cu 100 g de miere, până la omogenizarea totală. Se administrează copiilor, câte 3-4 linguriţe pe zi. Preparatul ajută la fixarea calciului, este indicat în bolile spasmofilice, tetanice, produse prin lipsă de calciu, în cazul pierderii greutăţii normale, a surmenajului, rahitismului şi în convalescenţă.
Băutură răcoritoare din morcovi şi lămâie
Se amestecă 150 ml suc proaspăt de morcovi cu 2 linguri de miere şi o linguriţă suc de lămâie. Se administrează imediat. Are un conţinut bogat în vitamine şi substanţe energetice şi o acţiune răcoritoare, tonică şi revigorantă care se instalează rapid şi durează 3-4 ore. Băutura este bogată în vitaminele A, C şi cele din complexul B.

Alte remedii:
Urzica - se foloseşte atât ca aliment în cura de primăvară pentru regenerarea organismului, dar şi sub formă de infuzie, în acelaşi scop. Infuzia se prepară dintr-o lingură de frunze la o ceaşcă cu apă. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi. Conţinutul său bogat în vitaminele A, C şi K, precum şi clorofila sunt elementele care o recomandă pentru rezolvarea avitaminozelor severe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu