duminică, 8 ianuarie 2012

Fizicienii americani au descoperit cum pot face evenimentele să dispară



untitled

Echipa de la Universitatea Cornell: Moti Fridman, Yoshi Okawachi, Alessandro Farsi şi Alex Gaeta  
Acum cercetătorii au găsit o modalitate de a opri timpul, sau cel puţin de a crea această impresie, prin curbarea luminii astfel încât să se creeze o "gaură în timp".

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cornell au demonstrat funcţionalitatea unei noi tehnici de invizibilitate, care nu face doar ca obiectele să fie invizibile, ci poate masca un eveniment în timp, prin curbarea luminii din jurul acţiunii, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature.

"Rezultatele noastre reprezintă un pas important spre obţinerea unei pelerine spaţio-temporale complete", a declarat Moti Fridman, profesor la Universitatea Cornell din New York, coordonatorul acestui studiu.

Dispozitivul fizicienilor americani foloseşte proprietăţile spectrului luminos vizibil şi faptul că diversele culori care îl compun se deplasează cu viteze uşor diferite.

Această pelerină a invizibilităţii "temporale" începe prin a difuza o rază de lumină verde într-un cablu de fibră optică. Această rază traversează apoi o lentilă care o împarte în două frecvenţe distincte: o lumină albastră, care se propagă puţin mai repede decât raza verde de origine, şi o lumină roşie, care este puţin mai lentă.

Diferenţa de viteză dintre cele două raze astfel obţinute este accentuată şi mai mult prin interpunerea unui obstacol transparent, scrie Nature, potrivit Mediafax. La final, se obţine un fel de "decalaj temporal" între raza roşie şi cea albastră care "călătoresc" prin fibra optică.

Este vorba de o diferenţă minusculă, de doar 50 picosecunde, dar suficientă pentru a intercala o descărcare a unei raze laser cu o frecvenţă diferită de lumina care trece prin fibra optică.

După această scurtă descărcare a laserului, raza roşie şi albastră vor suporta un tratament invers: un nou obstacol va accelera de această dată raza roşie şi o va încetini pe cea albastră, iar o lentilă va reuni cele două fascicule pentru a produce o singură rază, de culoare verde.

Descărcarea de laser, cu o durată de 40 de picosecunde, este încă prezentă, dar cum ea nu face parte din fluxul de fotoni din lumina reconstituită, ea rămâne total nedetectabilă.

Procedeul seamănă cu trecerea la nivel cu calea ferată, au declarat Robert Boyd şi Zhimin Shi de la Universitatea Rochester din New York. Atunci când trece un tren, maşinile se opresc în faţa barierei, generând astfel "o gaură" în fluxul ce reprezintă traficul auto. După trecerea trenului, maşinile accelerează, până le prind din urmă pe celelalte. Pentru un observator exterior, fluxul circulaţiei pare absolut normal şi nu există nicio dovadă a trecerii trenului prin intersecţie. (V.M.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu